Atipični simptomi također mogu poslužiti kao pokazatelji raka debelog crijeva. Došlo je do značajnog porasta prevalencije raka debelog crijeva među pojedincima mlađima od 50 godina. Kao rezultat toga, ovaj zabrinjavajući trend izdigao je rak debelog crijeva u prvi plan kao vodeći uzrok smrti povezanih s rakom kod muškaraca mlađih od 50 godina, a druga najsmrtonosnija vrsta raka kod žena u ovoj dobnoj skupini.

Stručnjaci iz različitih zemalja izražavaju zabrinutost zbog podataka iznesenih u izvješću Američkog društva za rak iz 2024. godine. Ove brojke, koje su globalno dosljedne, dovele su do promjene prioriteta, s većim naglaskom koji se sada stavlja na poboljšanje metoda probira za mlađe osobe.

Sve veći broj slučajeva raka debelog crijeva među osobama mlađima od 50 godina izazvao je značajnu zabrinutost gastroenterologa i stručnjaka povezanih s Američkim društvom za rak. Tijekom nekoliko desetljeća, došlo je do značajnog porasta od 45 posto u broju dijagnoza od 1995. godine.

U svjetlu značajnog porasta slučajeva, donesena je odluka da se revidira dob u kojoj se pojedinci trebaju podvrgnuti početnom pregledu za rak debelog crijeva. Godine 2022. preporučena dob snižena je s 50 na 45 godina. Međutim, oprezni glasovi stručnjaka sugeriraju da ova izmjena možda neće dovoljno riješiti problem koji je u pitanju. Eclinica, ugledna ustanova, otkrila je jasne i abnormalne simptome koji bi potencijalno mogli djelovati kao signal za prisutnost raka debelog crijeva. Naime, pojava krvi u stolici ili rektalno krvarenje može ukazivati ​​na temeljnu zdravstvenu zabrinutost.

Promjene u obrascima crijeva, kao što su uporna rijetka stolica ili produljene epizode proljeva, ekstremne poteškoće s pražnjenjem stolice i teški zatvor, pokazatelji su potencijalne zabrinutosti. Prisutnost kontinuirane boli u trbuhu, nelagode ili nadutosti može biti posebno uznemirujuća za pojedince. Nenamjerni gubitak težine često prati promjene u apetitu ili brzi osjećaj sitosti, što rezultira osjećajem zadovoljstva nakon konzumiranja minimalnih količina hrane. Uz dobro poznate simptome raka debelog crijeva, poput umora i tjelesne slabosti, postoje manje poznate i netipične indikacije koje mogu pomoći u ranom otkrivanju bolesti. Jedan takav znak je pojava tenezma, koji se očituje kao jak i hitan nagon za pražnjenjem crijeva, čak i ako je osoba nedavno ispraznila debelo crijevo ili nema prisutnih otpadnih tvari.

Stanje poznato kao rektalni prolaps, ili prolaps ili protruzija, manifestira se kada posljednji segment debelog crijeva strši kroz anus. Važno je napomenuti da nelagoda ili bol u rektalnom području mogu potencijalno ukazivati ​​na prisutnost raka debelog crijeva. Nadalje, gastrointestinalno krvarenje uzrokovano rakom debelog crijeva može dovesti do smanjenja razine hemoglobina, što rezultira razvojem anemije. Osim toga, ako imate neobjašnjivu temperaturu popraćenu noćnim znojenjem, savjetuje se da potražite liječničku pomoć.

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor. To je posebno važno za osobe starije od 45 godina, one s prekomjernom težinom ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes.

Simptomi depresije obuhvaćaju više od samog emocionalnog stresa; mogu se očitovati kao umor i stalni osjećaj umora. Ovo stanje mentalnog zdravlja nadilazi osjećaje tuge i može predstavljati fizičke znakove, uključujući stalnu iscrpljenost, poremećaje u obrascima spavanja i smanjeni apetit.

  • Kako biste poboljšali svoje opće blagostanje i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježih namirnica u svoju prehranu, osobito onih koje obiluju vitaminom C. Osim toga, bitno je dati prednost konzumaciji vitamina B kompleksa i vitamina D, jer igraju vitalnu ulogu u jačanju živčanog sustava i održavanju zdrave energetske ravnoteže. Preporuča se ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako biste spriječili nagli val energije praćen brzim padom i osjećajem iscrpljenosti.

Bavljenje tjelovježbom još je jedna opcija koju treba razmotriti. Iako možda nije najprivlačniji izbor, održavanje dosljedne rutine tjelesne aktivnosti ima potencijal uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i potaknuti vašu vitalnost. Preporuka je da svakodnevne šetnje na otvorenom pređu u naviku, pišu Vijesti.me.