– Rak debelog crijeva je definitivno najrasprostranjeniji, što se tiče same ove bolesti. Jednostavno, danas svaka druga osoba ima ovu bolest, što je i više nego alarmantno. Danas govorimo o simptomima na koje bi trebali da obratite pažnju…

Sposobnost brzog rješavanja ozbiljnog problema raka debelog crijeva zahtijeva sveobuhvatno razumijevanje njegovih simptoma. Dr. James Kinross, poznati kolorektalni kirurg, iznio je brojne značajne pokazatelje s kojima bi se pojedinci trebali upoznati. Ako primijetite krv u stolici, osobito ako nemate hemoroide, to bi mogao biti znak dubljeg problema.

Kako bi dublje proučio stvar, vaš bi liječnik mogao zatražiti uzorak stolice kako bi se ispitala skrivena krv, što može pomoći u ranom otkrivanju raka debelog crijeva. Trajna ili kontinuirana bol u trbuhu, zajedno s nadutošću, potencijalno može ukazivati ​​na prisutnost raka debelog crijeva. Ključno je napomenuti da druge medicinske tegobe također mogu rezultirati nelagodom u želucu, ali neophodno je ostati na oprezu u pogledu neumoljive boli. Pojava neočekivanog gubitka tjelesne težine, bez ikakvih promjena u prehrani ili vježbanju, može ukazivati ​​na prisutnost raznih zdravstvenih problema, uključujući rak debelog crijeva.

U slučaju neobjašnjivog i naglog smanjenja tjelesne težine, potrebno je konzultirati se s medicinskim stručnjacima radi daljnjih pretraga. Postojanje nelagode u želucu ili identifikacija nepravilnih masa može sugerirati prisutnost raka debelog crijeva kod pojedinaca. Iako se ove indikacije često pokažu bezopasnima, potencijalno mogu značiti rani razvoj tumora u tijelu. Kako biste dali prioritet svom zdravlju i cjelokupnom blagostanju, ključno je zakazati posjet svom liječniku opće prakse za temeljitu procjenu bilo koje nedavno otkrivene ili povećane mase.

  • Od iznimne je važnosti da ostanete budni i pažljivi na signale koje vaše tijelo možda šalje i da odmah potražite liječničku pomoć ako primijetite bilo kakve simptome ili promjene koje vas zabrinjavaju. Povećavajući izglede za uspješno liječenje, rano otkrivanje raka debelog crijeva igra ključnu ulogu u osiguravanju pozitivnih ishoda. Uzroci raka debelog crijeva su različiti i multifaktorski, bez identificiranog jedinstvenog specifičnog uzroka. Određeni čimbenici povezani su s povećanim rizikom od razvoja raka debelog crijeva, uključujući prisutnost polipa, povijest raka u drugim dijelovima tijela, obiteljsku povijest raka debelog crijeva, određene upalne bolesti crijeva i poremećaje imunološkog sustava.

Rizik od razvoja kolorektalnog karcinoma izravno je povezan s trajanjem upalne bolesti crijeva, pri čemu se rizik povećava s približno 3% u prvom desetljeću na 20% u drugom desetljeću, te prelazi 30% u trećem desetljeću života. Rak debelog crijeva i rektuma čini 15% svih smrti povezanih s rakom, odmah iza raka pluća u smislu smrtnosti. Stopa incidencije kolorektalnog karcinoma je 2 slučaja na 1000 osoba.

Pojavnost raka debelog crijeva gotovo je podjednaka kod muškaraca i žena, iako su tumori debelog crijeva nešto češći kod žena (omjer 1,1:1), dok su karcinomi rektuma zastupljeniji kod muškaraca (omjer 1,3:1). Rizik od razvoja kolorektalnog tumora povećava se nakon 40. godine života i najčešće se opaža kod osoba između 60. i 65. godine. Genetske mutacije identificirane su u bolesnika s određenim vrstama raka debelog crijeva i rektalnog karcinoma, naglašavajući ulogu gena u određivanje nasljednih osobina unutar naših stanica.

U tijeku su nastojanja da se stvore ispitivanja koja bi mogla identificirati te gene prije pojave raka. Prehrana bogata mastima i kolesterolom povezana je s povećanom osjetljivošću na rak debelog crijeva. Suprotno tome, smatra se da prehrana koja obiluje vlaknima, žitaricama, mekinjama te žutim i zelenim povrćem ima odvraćajući učinak. Kalcijevim solima i hrani bogatoj kalcijem također se pripisuje preventivni učinak jer onemogućuju pretjerano razmnožavanje crijevnih stanica i suprotstavljaju se kancerogenim svojstvima žučnih kiselina i masnih kiselina.