– Mi se u nastavku našeg današnjega članka malo fokusiramo na hranu koju volimo da jedemo. Ona izgleda odlično na reklamama, ali je puna raznih zaslađivača, vještačkih ukusa i slično. Slijedi i spisak jako loših namirnica po naše zdravlje…

Kako biste održali zdravu prehranu, preporučljivo je izbjegavati određene namirnice poput pomfrita i hrenovki. Ovi proizvodi često sadrže nekvalitetno meso i potencijalno štetne sastojke. Važno je biti svjestan da iako su mikrovalne pećnice zabranjene u nekim zemljama zbog njihovog potencijala emitiranja zračenja i kancerogenih tvari, većina ljudi ih i dalje popularno koristi.

Na sličan način, brojni pojedinci odlučuju kupiti unaprijed zapakirane juhe zbog njihove pogodnosti. Međutim, važno je znati da ovi proizvodi često sadrže štetne komponente koje mogu imati negativan utjecaj na ljudsko zdravlje. U širokoj ponudi prerađene hrane koja se nalazi na policama trgovina, uključujući juhe, kobasice, hrenovke i čips, često se susreću štetne tvari koje predstavljaju značajnu opasnost za naše cjelokupno dobro.

Supstanca poznata kao kalijev glutamat, ili E621, povezuje se sa štetnim učincima na funkciju mozga, zdravlje kardiovaskularnog sustava i opću dobrobit. Ovaj bijeli konzervans, kalijev glutamat, široko se koristi u raznim prehrambenim proizvodima. Za promicanje dugog i zdravog života, preporučljivo je izbjegavati konzumiranje sljedeće nezdrave hrane: Pašteta, specijalitet napravljen od jeftinog i niskokvalitetnog mesa, predstavlja posebnu prepreku. Ne obuhvaća samo meso, već uključuje i kožu, kosti, kopita i hrskavicu s glave.

  • Dodatna nevolja je činjenica da se više od 50% umaka sastoji od vode, uz masnoću, kožu, škrob i mješavinu začina. Važno je napomenuti da određene vrste mesa mogu sadržavati čak 30% emulgatora i drugih kemikalija. Sve su paštete jako začinjene solju, što može predstavljati veći rizik za naše dobro u usporedbi s kupovnim alternativama.

Međutim, ne treba očajavati! Još uvijek možete uživati ​​u svom dragom umaku pripremajući ga u udobnosti vlastitog doma, što vam omogućuje potpunu vlast nad njegovim sastojcima. Margarin, naširoko korištena zamjena za maslac, nastaje ekstrakcijom biljnog ulja iz suncokreta kemijskim metodama. Nažalost, povišene temperature koje se koriste u postupku obrade ulja iskorijenjuju korisne vitamine i antioksidanse koji su inherentno prisutni u ovim uljima, što dovodi do stvaranja štetnih slobodnih radikala koji imaju potencijal oštetiti naše stanice i povećati rizik od razvoja raka.

Nadalje, ne samo da su ova ulja sama po sebi štetna za naše zdravlje, već je situacija pogoršana ugradnjom dodatnih kemikalija koje pretvaraju margarin u kruto stanje, što predstavlja značajnu opasnost za naše cjelokupno blagostanje. Upravo je to razlog zašto je maslac, za razliku od margarina, omiljena opcija za mazanje kruha. Kod posluživanja sira koriste se tanke kriške.

Ključno je priznati da se ova specifična vrsta sira ne sastoji samo od čistog sira; ova razlika mora biti jasna. Umjesto toga, izrađen je od ostataka dobivenih iz procesa proizvodnje sira. Sastav ovog konkretnog sira sastoji se od samo 50% autentičnog sira, s preostalim sastojcima koji se sastoje od vode, masti, emulgatora i sintetičkih boja, a svi se oni koriste za poboljšanje estetske privlačnosti proizvoda. Bitno je naglasiti da ovaj sir ima dvostruko više natrija nego u običnom siru. Štoviše, važno je spomenuti da se ovaj sir može pohvaliti većom količinom masti od bilo kojeg drugog mliječnog proizvoda.

Kokice iz mikrovalne pećnice, za razliku od onih sa ploče za kuhanje, spadaju među najštetnije prehrambene opcije. Znanstveno istraživanje utvrdilo je korelaciju između kemijskog spoja koji se nalazi u kokicama za mikrovalnu i povećane osjetljivosti na rak, smanjene plodnosti i ugrožene funkcije bubrega. Brojne marke kokica za mikrovalnu pećnicu sadrže umjetne arome, transmasnoće i kemijske dodatke koji mogu izazvati glavobolju i mučninu.

Stručnjaci za prehranu savjetuju ljubitelje kokica da se drže konvencionalne metode pripreme. Među najboljim izborima za ljubitelje hrane, hrenovke su široko omiljene. Najpropaliji dijelovi, uključujući nokte, kožu, papke, crijeva, vene, hrskavicu i meso, prošli su izvanrednu transformaciju. Preporučljivo je zanemariti nadaleko poznatu hrenovku na bazi soje koja sadrži škrob, začine, vodu, previše soli, konzervanse, boju za ruž i ekstrakt paprike jer te komponente imaju negativne implikacije na zdravlje. Srećom, postoji alternativa u obliku domaćih kobasica.