Besprijekoran rad složenog ljudskog tijela oslanja se na skladnu suradnju svih njegovih sastavnica i organa. Međutim, ako bilo koji element ne uspije ispuniti svoju namjensku ulogu, naše tijelo šalje vitalne simptome koje moramo odmah prepoznati i prepoznati.

U slučaju ozljede krvnih žila, tijelo koristi svoj inherentni obrambeni mehanizam kako bi se zaštitilo od dodatne štete: stvaranja krvnih ugrušaka. Ovi ugrušci, sastavljeni od trombocita i proteina plazme, koaguliraju se u tvar sličnu gelu koja zaustavlja protok krvi u slučaju posjekotine ili ozljede. Nakon što se rana zacijeli, tijelo nastavlja otapati ugrušak.

Ako je proces razgradnje ometan, to može dovesti do nesigurnih situacija, uključujući pretjerano stvaranje krvnih ugrušaka ili pretjerano krvarenje. Rizici povezani s krvnim ugrušcima su značajni jer mogu izazvati moždani udar ometanjem protoka krvi u mozgu ili srčani udar ometanjem dotoka krvi u srce. Plućna embolija opasna po život može nastati kada ugrušci koji potječu iz nogu, zdjelice ili abdomena migriraju u pluća.

  • Identificiranje pokazatelja tromboze može biti teško zbog različitih načina na koje se ona predstavlja. Međutim, postoji nekoliko zajedničkih simptoma koje ne treba zanemariti. Ako naiđete na pulsirajuću ili grčevitu nelagodu u rukama ili nogama, oticanje ekstremiteta, promjenu boje kože ili crvenilo, nagle poteškoće s disanjem, nelagodu u prsima (osobito tijekom udisaja) ili iskašljavanje krvi, nužno je hitno potražite liječničku pomoć. Pojava krvnih ugrušaka, poznata kao tromboza, može se pripisati nizu uzroka i čimbenika rizika, koji uključuju:

Antifosfolipidni sindrom predstavlja suštinsku ilustraciju genetske predispozicije, dok ateroskleroza dodatno ulazi u jednadžbu. Međudjelovanje određenih lijekova, poput oralnih kontraceptiva i hormonske terapije, u kombinaciji s postojanjem trajnih bolesti poput aritmije, srčanog zastoja ili pretilosti, kao i okolnostima poput trudnoće ili duljih razdoblja sjedilačkog ponašanja, može potencijalno doprinijeti razvoju specifičnih bolesti.

Uloga pušenja ne može se zanemariti u odnosu na ovo pitanje. Kako bi se smanjila vjerojatnost nastanka krvnih ugrušaka, neophodno je provoditi preventivne radnje. Uključivanje redovite tjelesne aktivnosti u svakodnevnu rutinu i osiguravanje pravilne hidratacije dovoljnim unosom vode vitalne su komponente zdravog načina života. Ako imate višak kilograma, preporuča se dati prioritet skidanju tih kilograma.
Kako biste iskoristili prednosti nošenja kompresijskih čarapa tijekom dužih letova, preporučljivo je često mijenjati položaje tijela i suzdržavati se od dugotrajnog sjedenja. Proces dijagnosticiranja i liječenja tromboze obuhvaća niz testova, kao što su testovi protrombinskog vremena i D-dimera.

Standardni pristup liječenju obično uključuje primjenu antikoagulantnih lijekova, au nekim slučajevima može biti potrebno i kirurško liječenje. Uključivanje određenih elemenata poput đumbira, češnjaka i kurkume u vašu prehranu može poslužiti kao preventivna mjera protiv stvaranja krvnih ugrušaka. Ipak, nužno je posavjetovati se s liječnikom prije dodavanja ovih namirnica u obroke, osobito ako trenutno uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi. Kao odgovor na ozljedu, tijelo prirodno stvara krvne ugruške kao obrambeni mehanizam za zaustavljanje pretjeranog krvarenja.

U procesu cijeljenja tipično je da se ugrušci koji se sastoje od stanica i proteina tope. Unatoč tome, ako se neopravdano razvije krvni ugrušak, on može začepiti ili potpuno začepiti krvnu žilu. Ako postoji razlog za vjerovanje da možda imate ovo stanje, preporučuje se da odmah potražite liječničku pomoć.