– Kao što u Srbiji imamo doktora Miroljuba Petrovića, koji se bavi prirodnim načinom liječenja, tako u Bosni i Hercegovini imamo doktora Solakovića. On je jako poznat, i to pogotovo na društvenim mrežama gdje svakodnevno možete da pronađete neki njegov savjet za bolji život, odnosno kvaliteti vašega zdravlja.

Ukazujući na nedostatnost konvencionalnih markera u procjeni našeg cjelokupnog zdravlja, dr. Emir Solaković, renomirani kardiovaskularni kirurg, naglašava kritičan značaj CRP-a (C-reaktivnog proteina) i fibrinogena u mjerenju vjerojatnosti razvoja kardiovaskularnih bolesti. Bitno je prepoznati da infekcije igraju značajnu ulogu u nastanku takvih bolesti.

  • Kada se pojedinac zarazi, razvija se niz događaja: infekcija nanosi štetu unutarnjoj ovojnici krvne žile, potičući tako upalu. Prema riječima dr. Solakovića, upala uzrokuje oštećenje stijenke krvne žile, što rezultira lijepljenjem cirkulirajućih elemenata poput crvenih krvnih pločica i eritrocita. To inicira razvoj arterioskleroze. Dr. Solaković savjetuje da je kod krvne pretrage ključno zatražiti mjerenje CRP-a od svog liječnika.

CRP služi kao indikator upale u tijelu, nadmašujući leukocite i sedimentaciju kao najnapredniju metodu otkrivanja upale. Pojedinačna razina CRP-a trebala bi idealno biti u rasponu do 5. Svako povišenje CRP-a ukazuje na prisutnost upale, što je od velike važnosti jer je povezano s prisutnošću štetnih LDL masti u tijelu, što potencijalno dovodi do arterioskleroze. Ako vaš CRP ostane povišen unatoč terapiji, to znači da trenutni pristup liječenju nije dovoljan. Nasuprot tome, ako dođe do smanjenja razine CRP-a unutar tri dana od početka terapije, to znači da ste na pravom putu i da se liječenje pokazalo učinkovitim.

Značenje fibrinogena, proteina koji utječe na gustoću krvi, ističe dr. Solaković. Fibrinogen ima sposobnost transformacije u tanke niti sposobne začepiti krvne žile. Čimbenici poput prekomjerne težine, pušenja, stresa i hipertenzije mogu povisiti razinu fibrinogena. Kulminacija ovih čimbenika rezultira razvojem krvnih ugrušaka, koji mogu izazvati srčani udar, moždani udar ili iznenadne smrti. Dr. Solaković upozorava da nepoštivanje ovih pokazatelja, čak i ako su svi ostali nalazi optimalni, može imati kobne posljedice.

  • Ukratko, dosljedno praćenje razine CRP-a i fibrinogena može ponuditi dragocjeno razumijevanje stanja našeg kardiovaskularnog blagostanja i pomoći u prevenciji teških bolesti. Dr. Solaković ističe važnost temeljitog razmatranja svih zdravstvenih otkrića kako bi se zajamčilo odgovarajuće liječenje i održalo optimalno blagostanje.

BONUS SAVJET:

Postavljanje ciljeva je ključna komponenta u potrazi za osobnim razvojem i trijumfom. U nedostatku dobro definiranih ciljeva, vrlo je lako postati dezorijentiran usred zahtjeva naše svakodnevne rutine, posljedično previđajući vrijedne šanse za napredovanje.

Dolje je naveden niz koraka koji se mogu slijediti kako bi se uspostavili i uspješno postigli osobni ciljevi. Postavljanje dobro definiranih ciljeva je ključno. Ti bi se ciljevi trebali pridržavati kriterija SMART, što znači da bi trebali biti specifični, mjerljivi, ostvarivi, relevantni i vremenski ograničeni. Umjesto jednostavnog izražavanja želje za uspjehom, učinkovitije je artikulirati cilj kao što je poboljšanje komunikacijskih sposobnosti upisivanjem šestomjesečnog tečaja i usavršavanja pregovaračkih vještina. Kad se suočite s velikim ciljevima, prirodno je osjećati se preplavljeno. Međutim, njihovo raščlanjivanje na manje, lakše korake može ih učiniti manje zastrašujućim.

Čineći to, moći ćete pratiti svoj napredak i ostati motivirani dok radite male, ali značajne korake prema postizanju svog cilja. Dokumentirajte svoje težnje: Prenošenjem ciljeva na papir, oni postaju opipljivi i konkretni. Izložite ih na vidljivo mjesto na mjestu gdje ćete ih svakodnevno susresti, služeći kao stalni podsjetnik na ciljeve koje nastojite postići. Redovito pratite svoj napredak kako biste pratili svoj napredak. Izmijenite svoje planove ako je potrebno i priznajte male uspjehe dok radite na postizanju krajnjeg cilja.

Održavanje motivacije može biti izazovno kada težite ka cilju. Međutim, postoje različiti načini traženja inspiracije i ponovnog pokretanja tog nagona. Bilo da se radi o uranjanju u motivacijsku literaturu, traženju smjernica od mentora ili crpljenju inspiracije iz postignuća drugih, ovi izvori mogu potaknuti vašu odlučnost. Proces postavljanja ciljeva nije pojedinačni događaj, već kontinuirani napor koji zahtijeva predanost i fleksibilnost. Postavljanjem jasnih ciljeva možete se učinkovitije kretati putem prema osobnom razvoju i postignuću.