U novije vrijeme postoji zamjetan trend pojedinaca koji se podvrgavaju vjerskom obraćenju. Jedno posebno obraćenje koje je privuklo značajnu pažnju dogodilo se 1992. godine kada je jedan Srbin donio odluku da prihvati islam. Ovaj pomak prema islamu stekao je značajnu popularnost posljednjih godina.

Smješten u blizini užurbanog glavnog grada Sarajeva iu neposrednoj blizini Ilijaša, Sajin dom nalazi se u Bosni. Podrijetlom iz različite vjere, Sajin otac držao se pravoslavnih običaja dok je njegova majka bila katoličanka. Tijekom 1991. godine osobno sam se identificirao kao Jugoslaven i borio se s nesigurnošću u pogledu svojih uvjerenja. Religija je imala mali značaj u mojoj obiteljskoj dinamici jer nijedan od mojih roditelja nije bio katolicizam ili pravoslavlje. Umjesto toga, odrastao sam u pretežno muslimanskoj zajednici i proveo sam većinu svog akademskog puta, od osnovne do srednje škole, okružen kolegama muslimanima.

  • Tijekom svog vremena provedenog u tom specifičnom okruženju, on tvrdi da nikada nije naišao ni na najmanju naznaku nelagode. Sve do 1992. godine bio sam poznat kao Milovan. Tijekom tog razdoblja stvorio sam duboke veze s pojedincima muslimanske vjere i nudio svoju pomoć kad god je to bilo potrebno. Zaista sam doživio duboki osjećaj srodstva s njihovom zajednicom. Usred raspada Jugoslavije, prenio je osjećaj odvojenosti od bilo kakvog specifičnog osjećaja sebe, cijelo vrijeme doživljavajući mješavinu tuge zbog raspada i osjećaja časti u svojoj jugoslavenskoj lozi.

Iako sam voljen, od 1992. osjećam se kao Jugoslaven, ali nitko nije imao hrabrosti kritizirati me. Za to vrijeme sam se pridružio političkoj stranci, stajao na stranačkoj pozornici i obratio se okupljenima sa sljedećom izjavom: Vječnost muslimana je zamršeno povezana sa svetošću njihovih uvjerenja. Osobno, odlučujem se ne identificirati samo kao Musliman, Srbin ili Hrvat, nego umjesto toga prihvaćam svoj jugoslavenski identitet.

Sajo priča da njegov pokojni otac nije imao predrasuda ni prema Bošnjacima, ni prema pravoslavcima, ni prema katolicima. Čim sam izašao iz kabine, u meni se dogodila duboka metamorfoza. Od 1992. pa nadalje, doživio sam značajne promjene, od Milovana sam postao Safet, prihvatio živahan način života, prihvatio islam i na kraju promijenio svoje prezime u bosansko. Sajo tvrdi da je te odluke donio isključivo svojom voljom i da gaji duboku ljubav prema Bosni.

Čak i usprkos očevoj smrti, moja veza s mojim pravoslavnim naslijeđem ostaje nepokolebljiva, istina koju držim blizu. Vrijedno je spomenuti da su moji roditelji porijeklom iz Crne Gore, točnije iz kraja smještenog u podnožju veličanstvene planine Golije. Unatoč činjenici da je promijenio i ime i vjeru, moj otac ostaje pri svom izboru bez imalo žaljenja.

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor. To je posebno važno za osobe starije od 45 godina, one s prekomjernom težinom ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes.

Simptomi depresije obuhvaćaju više od samog emocionalnog stresa; mogu se očitovati kao umor i stalni osjećaj umora. Ovo stanje mentalnog zdravlja nadilazi osjećaje tuge i može predstavljati fizičke znakove, uključujući stalnu iscrpljenost, poremećaje u obrascima spavanja i smanjeni apetit.

Kako biste poboljšali svoje opće blagostanje i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježih namirnica u svoju prehranu, osobito onih koje obiluju vitaminom C. Osim toga, bitno je dati prednost konzumaciji vitamina B kompleksa i vitamina D, jer igraju vitalnu ulogu u jačanju živčanog sustava i održavanju zdrave energetske ravnoteže. Preporuča se ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako biste spriječili nagli val energije praćen brzim padom i osjećajem iscrpljenosti.

Bavljenje tjelovježbom još je jedna opcija koju treba razmotriti. Iako možda nije najprivlačniji izbor, održavanje dosljedne rutine tjelesne aktivnosti ima potencijal uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i potaknuti vašu vitalnost. Preporuka je da svakodnevne šetnje na otvorenom pređu u naviku, pišu Vijesti.me.