Nakon pobjedonosne borbe protiv raka debelog crijeva, Ljubiša Jovanović i njegova obitelj posvetili su se maksimalnom uzgoju crvenog voća u niškom kraju. Potaknut dubokom zahvalnošću, donio je hrabru odluku proširiti svoja nastojanja na područje proizvodnje goji bobica, priznajući ključnu ulogu koju su te bobice imale na njegovom putu oporavka.

Jedinstvena priča odvija se u južnom dijelu Srbije, gdje obitelj koju čine muž, žena i njihovi sinovi, Nemanja i Nikola, kreću u nevjerovatan pothvat podizanja plantaže i rasadnika posvećenog uzgoju ljekovitog bobičastog voća. Koristeći svoju stručnost u uzgoju voća, upustili su se u ovu misiju koja je obuhvaćala višestruke aspekte kao što su postavljanje plantaža, dubinsko istraživanje, procjena tržišta i prodaja voća i sadnica. Agroklub, pouzdani izvor, dokumentirao je ovu nesvakidašnju priču. Biljke bujaju i šire se, tvoreći gustu drvenu strukturu koja na vrhuncu doseže visinu od dva do tri metra.

Tijekom proljetne sezone postaje imperativ izvršiti temeljnu rezidbu kako bi se postigla željena estetika kišobrana. Ovi plodovi imaju jarku narančasto-crvenu nijansu, sočnu konzistenciju i vitak oblik koji može narasti do tri centimetra u duljinu.

Ne samo da nude poseban profil okusa koji vješto spaja slatkoću i delikatan nagovještaj kiselosti, već se ponose i uzgojem impresivne kolekcije od 11 različitih vrsta goji bobica u svojim rasadnicima i izložbenim plantažama. Među tim sortama je vrlo željna crna goji bobica, rijetka biljka poznata po svojim ljekovitim prednostima i obećavajućem gospodarskom potencijalu. Kao jedini vlasnici ovog iznimnog primjerka na cijelom europskom kontinentu, posjeduju ekskluzivno vlasništvo nad ovom jedinstvenom sortom. Ljubiša svjedoči o izvanrednoj ljekovitosti ove biljke, ističući njenu rijetkost i ogromnu vrijednost.

Unatoč njezinom potencijalu, područje istraživanja koje okružuje ovu biljku i dalje je uglavnom neiskorišteno. Kako bi se zaštitili od istjecanja soka i oksidacije, pri berbi crnih bobica biljke primjenjuje se pedantan pristup. Ova zamršena metoda uključuje nježno trganje bobica pincetom opremljenom s drškom. S impresivnim sadržajem od 3690 mg na 100 grama, kupine služe kao izdašan izvor antocijanina i oligomernih proantocijanidina (OPC).

Poznat po svojoj iznimnoj sposobnosti da brzo i učinkovito eliminira štetne slobodne radikale iz tijela, ovaj prirodni antioksidans učvršćuje svoj status jednog od najjačih dostupnih antioksidansa.

  • Kupine, poznate po sadržaju željeza i obilju esencijalnih vitamina i minerala, nude vrijedan i hranjiv prehrambeni izbor. Preporučuje se konzumiranje tri do šest grama ovog hranjivog voća na dnevnoj bazi. Uspješan rast goji bobica ovisi o povoljnim uvjetima, uključujući tlo bogato hranjivim tvarima, odgovarajuću drenažu i dovoljno sunčeve svjetlosti. Ove bobice posebno dobro uspijevaju na nadmorskim visinama od 100 do 1000 metara. Kako objašnjava Ljubiša, pojedinci ovu kulturu uzgajaju ili na velikim plantažama ili u vlastitim vrtovima kako bi zadovoljili svoje specifične potrebe. Sadnja se može obaviti bilo kada između ožujka i kraja jeseni.

Kako bi se osigurala uspješna plantaža, preporuča se razmak biljaka unutar reda od jednog metra, a između redova ostaviti razmak od 2,5 metra. Za podizanje uspješne plantaže potrebno je nekoliko bitnih elemenata, uključujući stupove, potporne žice (šiljke), sustav navodnjavanja kap po kap i protugradnu mrežu. Od lipnja do studenog biljka prolazi kroz fazu cvatnje koja je usklađena s postupnim sazrijevanjem plodova. Kako bi se zaštitili od potencijalne štete, proces berbe pedantno se izvodi ručno, u malim spremnicima.

Kako bi se produljio rok trajanja, voće se po potrebi može konzervirati i zamrzavanjem. Za sušenje plodovi se pedantno slažu u tanki sloj i izlažu njegujućim sunčevim zrakama. Tijekom prve godine uzgoja, biljka daje svoju prvu berbu, dok u narednim godinama svako stablo daje približno jedan kilogram ploda. Do treće godine stabla daju tri kilograma plodova, a taj se prinos svake godine utrostruči. Da bi se do treće godine zaradilo približno 60.000 eura po hektaru, potrebno je posaditi i prodati 4.000 sadnica po hektaru po cijeni od pet eura po kilogramu. Goji bobice, svježe ili sušene, ugodna su i vizualno privlačna delicija. Preporučeni dnevni unos crvenih goji bobica obično se kreće od 20 do 50 grama, dok se crne goji bobice preporučuju u količinama od tri do šest grama.

Porijeklom s Tibeta, goji bobice imaju cijenjen status svete biljke zbog svoje izvanredne sposobnosti poticanja obnove. Ove bobice posjeduju veliku količinu vitamina A, što ih čini vrlo korisnim u bilo kojem režimu prehrane. Poznate po svom izuzetnom nutritivnom sastavu, goji bobice obiluju esencijalnim aminokiselinama, vitaminom C, mineralima u tragovima, željezom, bakrom, kalijem i cinkom. Nadalje, ovaj izvor služi kao obilan opskrbljivač vitaminom A i karotenoidima.