U nedavnom tragičnom incidentu u jemenskoj prijestolnici Sani, tri optužena pedofila suočila su se s nemilosrdnim javnim pogubljenjima. Zastrašujuća scena odigrala se u centru grada, a svjedočilo joj je više hiljada građana.

Tri muškarca u plavim kombinezonima stajala su ispred mase sa rukama vezanim lisicama kao simbol njihove krivice. Ovaj izuzetno okrutan oblik kazne uključuje pet smrtonosnih hitaca ispaljenih direktno u srce zatvorenika, nakon čega se njihovo tijelo vješa o dizalicu kao užasno upozorenje drugima.

Jemen se globalno ističe po strogoj primjeni smrtne kazne, posebno u slučajevima teških zločina kao što su ubistvo, silovanje i terorizam. Slučaj dalje naglašava ozbiljnost s kojom jemenski pravosudni sistem tretira optužbe za pedofiliju.

Otprilike 50 zemalja širom svijeta još uvijek primjenjuje smrtnu kaznu. Uprkos kontroverzi oko etike i efikasnosti takvih mjera, Jemen ostaje jedna od zemalja koja se striktno pridržava ovog oblika kažnjavanja, posebno za gnusne zločine. Ovakav način javnog izvršenja kazne ne samo da oduzima život, već služi i kao upozorenje drugima, pokušavajući da odvrati potencijalne kriminalce od činjenja sličnih zločina.

Postoji širok spektar zločina kažnjivih smrću, uključujući takozvane zločine “islamskog kaznenog zakona” prema šerijatskom pravu, pri čemu je smrtna kazna teoretski primjenjiva za preljubu, seksualno zlostavljanje, sodomiju, prostituciju i bogohuljenje. Ova strogost u primjeni smrtne kazne, posebno u kontekstu šerijatskog prava, čini Jemen jednom od zemalja koje zadržavaju ovu kontroverznu praksu.

Međutim, incidenti kao što su javna pogubljenja pedofila izazvali su različite reakcije u Jemenu i inostranstvu.