– Terorizam je u cijelom svijetu itekako izražen, a Srbiju je tako danas prijepodne potresao veliki i stravičan događaj. Međutim, policija nije stigla na vrijeme da reagije, tako da smo na žalost imali i smrtne posljedice…

Danas je Miloš Žujović, lik s poviješću nasilja i spornog prelaska na islam, umro nakon ranjavanja pripadnika žandarmerije i pripadnika osiguranja iz izraelskog veleposlanstva. Unatoč odrastanju u mirnom mjestu Mala Vrbica kraj Mladenovca, Žujović je s vremenom postao poznat po svojim agresivnim sklonostima. “Sandžak Danas” je prošle godine objavio iskaz Mersihe G., majke bolesnog djeteta sa prebivalištem u Rožaju.

Ona je u svom iskazu navela da ju je Žujović napao dok su oboje bili putnici u autobusu na relaciji Beograd-Bar. Mersiha je ispričala kako ju je Žujović fizički napao iako je bila u društvu samo djece. Nadalje je izjavila da je prijetio svim putnicima, proklamujući svoju namjeru da se “igra s njihovim umovima”. Svjedočanstvo Mersihe u cijelosti prenosimo bez ikakvih propusta. Dok sam se s devetogodišnjim sinom vraćao s rutinskog pregleda u Beogradu, dogodio se nesretan događaj koji sam dužan podijeliti s javnošću.

Već je bio dan ispunjen uznemirujućim vijestima i događajima nakon što me liječnik obavijestio da mom sinu treba još jedan kirurški zahvat. Misleći da je to dovoljno za izdržati, kupio sam karte za naše putovanje od Beograda do Bara i ukrcao se na autobus za Crnu Goru. Putovanje se pokazalo napornim i iscrpljujućim, jer je moj sin imao stalne napade povraćanja zbog ciste u glavi. Njegova vidljiva iscrpljenost dodala je dodatni sloj poteškoća za mene kao zabrinutu majku.

Očekuje se da će Kafiri nestati. U Novom Pazaru na scenu stupa žena koja se probija prema zadnjem redu gdje sjedimo moj sin, još jedna gospođa i ja. Između nas je prazno mjesto. Ova žena, potpuno odjevena u crno i s nikabom, prilazi nam prilično neljubazno. Inzistira na tome da bih trebao osloboditi svoje mjesto kako bih napravio mjesta za nju i njezinog muža. Ljubazno objašnjavam da to ne mogu jer putujem iz Beograda, a bolesni sin mi leži u krilu. Nepokolebljiva, zatim zahtijeva da i gospođa do mene ustane, ali njezin je ton bio pun bijesa.

Gospođa odbija, a ja podržavam njenu odluku, pozivam je da ostane na svom mjestu. U ovom trenutku, ženin muž se ubacuje primjedbom, govoreći: “Smiri se, draga. Naše vrijeme će doći kada nevjernici nestanu.” Vrijedno je napomenuti da je on pretpostavio da pripadam pravoslavnoj vjeri. Našao sam se u situaciji da me žena optuži da sam kafirska (šejtanska) kurva. Pitao sam je li njezina optužba bila usmjerena prema meni, a ona mi je odgovorila prišla, na silu mi skinula naočale i bacila ih na pod. Molio sam je da to ne čini, ali ona je ponovila svoju uvredu.

Ovaj događaj duboko je uznemirio i mene i moje dijete koje je počelo plakati. Na moj šok, suprug te žene je tada ustao i nastavio me vrijeđati i poderati mi majicu. Srećom, kondukter je intervenirao i razdvojio nas, spriječivši bilo kakve fizičke ozljede koje su mene kao ženu mogle zadesiti. Po dolasku na crnogorsku granicu odmah sam kontaktirao policiju koja nas je dočekala na ulazu u Rožaje. Uzeli su nam izjave i uputili me na hitnu, gdje me pregledao liječnik. Želim skrenuti pozornost na nemili događaj koji se dogodio jer će imati zakonske posljedice. Ključno je da svi budu svjesni takvih incidenata i odmah prijave svaki čin nasilja.

Da nisam musliman, ovaj incident bi dobio nacionalnu pozornost, a žrtve bi bile prikazane kao i obično. I mom sinu i meni će trebati dosta vremena da se oporavimo od traumatičnog iskustva koje smo doživjeli na putu od Beograda do Bara. Obaviješten sam da je prije tri tjedna napao i ženu iz Novog Pazara koja je imala četvero djece. Očekuje me suđenje u Novom Pazaru, a već postoji veliki broj pojedinaca koji su voljni svjedočiti. U autobusu su bili pravoslavci, a ja sam iskoristio priliku da se ispričam u ime svih muslimana jer naša vjera strogo zabranjuje nasilje. Događaj je istinito prikazan.

Trenutno živi u Novom Pazaru sa suprugom Besom, koja je porijeklom iz Plava i albanskog je porijekla, rekla je žena u intervjuu za “Sandžak danas”. Prema saznanjima portala “Sandžak danas” i saznanjima osoba upoznatih s istragom, protiv Žujovića je u tijeku istraga zbog više agresije i nasilničkog ponašanja. Ti su incidenti na kraju doveli do tragičnog događaja koji je rezultirao njegovom smrću. Kontroverzna priroda njegovog obraćenja na islam, zajedno s njegovom poviješću nasilja, i dalje je tema rasprave među onima koji su ga poznavali. Odgovorni za napad na pripadnika Žandarmerije Miloša Jevremovića ispred ambasade Izraela u Beogradu danas oko 11 sati je mladić dlakav na licu.

Vrijedi napomenuti da je u trenutku incidenta nosio i nož. Nakon napada napadača naoružanog samostrelom, pripadnik Žandarmerije Miloš Jevremović (34) operisan je u Urgentnom centru. Medicinski djelatnici su mu tijekom operacije uspješno izvadili strijelu iz vrata te je trenutno u stabilnom stanju. Prema riječima ministra policije Ivice Dačića, incident u izraelskom veleposlanstvu okarakteriziran je kao “teroristički čin usmjeren i na Izrael i na Srbiju.