– Vijest o terorističkom napadu u Srbiji, definitivno je potresla cijelu regiju. Sve je na žalost završilo tragično po samog napadača, koji je izvršio na kraju i samoubistvo. Evo i izjave njegovoga oca….

Zoran Žujović, otac jučer tragično stradalog Miloša Žujovića (25), svoju izjavu počinje tvrdnjom da odgovornost snose ne oni, već određena grupa koja je izazvala kaos, grupa koju njegov sin sluša. Unatoč svim naporima, nisu uspjeli spriječiti razoran ishod. Ovo priznanje dolazi nakon potresnog incidenta u kojem je Zoran Žujović samostrelom napao pripadnika Žandarmerije ispred veleposlanstva Izraela u Beogradu i nanio mu teške ozljede. U incidentu koji se dogodio jučer Miloš Žujović samostrelom je napao i ozlijedio pripadnika Žandarmerije koji se nalazi ispred izraelske ambasade u Beogradu.

No, ozlijeđeni policajac uspješno je uzvratio i neutralizirao napadača. Prema riječima Ivice Dačića, ministra unutarnjih poslova Srbije, temeljita istraga o Žujovićevim postupcima prije napada otkrila je njegove aktivnosti otkako je iz Mladenovca autobusom stigao u Beograd.

Utvrđeno je da se Žujović kretao gradom, uključujući i posjet sinagogi, da bi se zbog nazočnosti policije konačno zaputio prema veleposlanstvu. Kako se navodi, Žujović je samostrel korišten u terorističkom napadu kupio u trgovini u Zemunu po cijeni od 6.700 dinara. Uz Žujovića, policija je uhitila i Igora Despotovića (25) pod sumnjom da je počinio kazneno djelo – točnije terorističko udruživanje s preminulim napadačem. Kako je ranije objavljeno, ovo nije prvi slučaj da je Despotović priveden zbog planiranja terorističkog napada. Kemala Begovića, koji je navodno otkriven u prsluku sa zastavom Islamske države, uhitila je policija. Osim toga, zbog neposjedovanja valjane boravišne dozvole priveden je i Haris Šundo, državljanin Bosne i Hercegovine.

Ministar Dačić je izjavio da će Šundo biti upućen da napusti Srbiju. Još jedno uhićenje najavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. – Naš rad je u tijeku, a očekujemo i dodatna uhićenja. Marljivo istražujemo povezanost svih uključenih pojedinaca i odlučni smo da ovo riješimo. Uvjeren sam da ćemo većinu uhićenja obaviti do utorka, a nakon toga će se situacija popraviti – rekao je Aleksandar Vučić gostujući u jutarnjem programu TV Prva, odgovarajući na pitanje koliko traje crveni alarm. za sigurnost u Srbiji. Sudjelovanje u natjecanjima i udubljivanje u religijske tekstove kao što su Biblija i Kuran bili su među njegovim nastojanjima.

Prema riječima oca vehabije Žujovića, njegov sin je aktivno sudjelovao na natjecanjima iz povijesti te je intenzivno proučavao različite vjerske tekstove poput Starog i Novog zavjeta, Biblije i Kurana. No, njegov put je krenuo drugim smjerom kada se neočekivano zaljubio. – Kad ga je sekta uhvatila, to je bila gotova stvar. Pokušali smo, ali nema smisla odupirati se. Bitno je da shvati da ima svoj sustav potpore… Ako su već inzistirali da ga pokopaju, nakon što su ga oteli od nas, neka ga bar odnesu na muslimansko groblje – napominje Žujović. Dodatno, napominje da je njegov sin sada otac i predviđa da će Miloševa žena dobiti još jedno dijete prije kraja godine.

Prema Žujovićevim riječima, on i njegova supruga bili su angažirani u policiji, a on tvrdi da su to i učinili. Prema riječima Miloševog oca, unatoč svim naporima, on i supruga nisu uspjeli spriječiti sina u bijegu. Sinov odlazak pripisuje mnoštvu faktora koji su na njega značajno utjecali. Susret s pojedincima uključenima u teroristička djela Žujović je dalje pojasnio kako se njegov sin susreo s osobama koje su jučer uhićene nakon napada ispred veleposlanstva. Igor Despotović je prije šest godina oženio najbolju prijateljicu Miloševe supruge i izvršio svoj utjecaj natjeravši ih da nose hidžab. – Prije njihovog susreta s Milošem situacija je bila drugačija.

  • Ipak, Miloš je na kraju bio na svadbi kao jamac, zbog čega je, kako pojašnjava, upoznao svoju buduću suprugu. Provjerena je informacija da je Miloš bio jedino dijete u obitelji. Tijekom njihova razgovora Zoran Žujović je bio izvan sebe od emocija, a više puta su mu potekle i suze. Pred kraj razgovora ispričao se svim prisutnima, a ozlijeđenom policajcu zaželio što brži oporavak.