Kada se biljka koristi samostalno, dovodi do značajnog smanjenja stanica raka dojke od 28 posto. Međutim, kombinacija slatkog pelina i željeza otkriva izvanrednu sposobnost, gotovo eliminirajući rak u samo 16 sati. Uz razne druge biljne lijekove, pelin predstavlja mnoštvo ohrabrujućih terapijskih mogućnosti u borbi protiv raka.

Priznanje farmaceutske industrije slatkom pelinu, izvanrednoj biljci koja se pokazala kao revolucionarno otkriće u borbi protiv ove smrtonosne bolesti, ostaje upitno unatoč brojnim znanstvenim dokazima o njezinoj učinkovitosti. Ova izvanredna biljka nadmašuje mnoštvo sintetskih lijekova koje proizvodi farmaceutska industrija.

Nedavna otkrića predstavljena u cijenjenoj znanstvenoj publikaciji “Life Science” otkrila su revolucionarni napredak u području terapije raka dojke. Ova studija baca svjetlo na izvanredne mogućnosti artemisinina, tvari dobivene iz biljke slatkog pelina (Artemisia Annua L.), da učinkovito eliminira stanice raka dojke. Zapanjujuće, artemisinin je pokazao svoju nevjerojatnu snagu iskorijenivši nevjerojatnih 98 posto ovih malignih stanica u iznimno kratkom vremenskom roku od manje od 16 sati. Čak i kada se koristi samostalno, ovaj biljni lijek dovodi do značajnog smanjenja stanica raka dojke od 28 posto.

Kada se slatki pelin spoji sa željezom, njegov učinak se pojačava, što rezultira potpunim uklanjanjem stanica raka, ostavljajući za sobom samo zanemariv talog. Ono što izdvaja ovu revolucionarnu studiju je otkriće da ovaj tretman ima minimalan učinak na normalne, zdrave stanice dojke, u oštroj suprotnosti s kemoterapijom, koja ne samo da napada stanice raka, već također šteti zdravom tkivu, uzrokujući značajnu štetu tijelu.

Artemisinin, nekoć poznat po svojoj učinkovitosti u liječenju malarije, sada se pokazao kao moćno oružje u borbi protiv raka. Nedavna istraživanja otkrila su njegov izvanredan potencijal u ovom polju. Naime, studija je pokazala dubok učinak kombinacije artemisinina sa željezom, koje ima tendenciju nakupljanja u stanicama zaraženim rakom i tkivu dojke.

Izvanredna osobina artemisinina leži u njegovoj sposobnosti da se isključivo fokusira i bori protiv kancerogenih stanica, bez nanošenja štete zdravim stanicama. Istraživači iz Laboratorija za rak Sveučilišta u Kaliforniji otkrili su da artemisinin ima sposobnost interferirati s transkripcijskim faktorom E2F1, što dovodi do prestanka diobe stanica u stanicama raka dojke. Ovaj ključni mehanizam je put kojim artemisinin učinkovito kontrolira proliferaciju reproduktivnih stanica raka.

Prisutnost “transferinskih” receptora, koji pomažu u diobi stanica i nakupljanju željeza, prepoznatljiva je značajka stanica raka. Iako je vjerojatno da normalne stanice također posjeduju ove receptore, stanice raka pokazuju ih u većoj količini, što ih čini posebno osjetljivima na sinergistički učinak željeza i artemisinina kao ciljanog terapeutskog pristupa. Opsežni eksperimenti pokazali su izvanrednu učinkovitost kombinacije artemisinina i željeza za iskorjenjivanje bolesti. Stoljećima su ljudi u Kini koristili moć ove tvari kao moćno oružje u borbi protiv malarije.

Parazit malarije ne može preživjeti zbog smrtonosne koncentracije željeza koja se nalazi u artemisininu. Međutim, cijena dobivanja ovog ekstrakta povijesno je bila glavna prepreka. Srećom, sve veći interes za ovu biljku može dovesti do pristupačnijih opcija. Značajan razvoj u farmaceutskom području je obveza francuske tvrtke “Sanofi” da proizvodi 50 do 60 tona artemisinina godišnje kako bi zadovoljila globalnu potražnju. U međuvremenu, pripazite na pelin, kao što je prikazano na fotografiji, jer se obično nalazi u neposrednoj blizini.