Slavna glumica Zlata Petković ne samo da je ostavila neizbrisiv trag u jugoslavenskoj kinematografiji, već je svojom iznimnom ljepotom osvojila publiku. Njezina prerana smrt u 58. godini bila je šokantno iznenađenje za sve.

Zlatino odrastanje obilježeno je stalnim selidbama zbog očevog zanimanja, što je rezultiralo jedinstvenim i nekonvencionalnim djetinjstvom. Iako je rođena u Svrljigu, otac joj je iz Niša, a majka iz Beograda. Ne samo da je postigla uspjeh kao glumica, već je ponijela i prestižnu titulu Miss Jugoslavije, što joj je otvorilo vrata značajnih glumačkih prilika.

U prošlom intervjuu za Story rado se prisjetila svog odrastanja i raznih krajeva u koje se njezina obitelj selila zbog očevog zanimanja ekonomista. Rođena u Svrljigu, zbog velikih snježnih padavina nije se mogla vratiti kući, pa se porodila u kući bake Nadice. Ovo posebno mjesto za nju je imalo sentimentalnu vrijednost jer je tu provodila svoje najdraže godišnje odmore. Bakina kuća bila je utočište demokracije, koncept koji je odjeknuo kod sve djece. Prostrano dvorište pružalo je beskrajnu radost toplih ljeta i snježnih zima.

Nakon što je privukla pažnju urednika prvog jugoslavenskog tabloida, dobila je poziv da sudjeluje u izboru za najzgodniju tinejdžericu. Ova mlada i svijetlokosa ljepotica odnijela je pobjedu na prvom Čikovom natjecanju 1969. godine, plasiravši se u finale izbora za Miss tinejdžerice u Zagrebu. Unatoč tome što je osigurala počasno mjesto prve pratilje, konačnu pobjedu odnijela je Anita Buturina, buduća supruga pjevača Miše Kovača. Međutim, nimalo pokolebana, krenula je na put na globalno natjecanje u Tokiju, gdje je prijavljena kao godinu dana starija kako bi se osiguralo njezino pravo na natjecanje.

  • Često putujući u Zagreb, kao traženi model izlagala je najnovije kreacije renomirane dizajnerice Žuži Jelinek. U društvu Bogdana Diklića, Radoša Bajića, Snežane Savić i Ljiljane Stjepanović usavršavala se pod vodstvom profesorice Ognjenke Milićević. Odmah nakon što je primila diplomu, redatelj Aca Đorđević ponudio joj je ulogu Marije u seriji “Povratak nenapisanog” koja ju je vinula u slavu. S nepunih 19 godina prvi put je doživjela radost majčinstva, rodivši sina Gvozdena. Međutim, odlučila je zadržati svoju prošlu studentsku ljubavnu vezu i rijetko je govorila o njoj.

– Gvozden i njegov otac radije čuvaju svoju privatnost, pa se suzdržavam od spominjanja imena bivše supruge. Naš odnos je procvjetao u vrijeme dok smo bili studenti. Unatoč negodovanju mojih roditelja zbog udaje u tako mladoj dobi, slijedila sam svoje srce i sama odlučila. Bila sam duboko zaljubljena i ispunjena radošću. U tom sam razdoblju osjetila želju za djetetom i poželjela sam mu dobrodošlicu na svijet – ispričala je u jednom od svojih intervjua.

Tijekom studija na sveučilištu odlučila je prikriti svoju trudnoću, jer se bojala da će je to dovesti do izbacivanja s nastave. U razdoblju od šest mjeseci uspjela je tajiti svoje stanje od svog profesora. Cijelo to razdoblje vjerno je pratila sva predavanja i vježbe, čak je u šestom mjesecu sudjelovala i na kolokviju iz akrobatike, odjevena u obavezni triko. Tek kada je profesorica Ognjenka uočila blagu promjenu u svom tijelu, shvatila je istinu. Prepoznajući njezinu iznimnu pripremljenost i predanost, profesor ju je jednom prilikom pohvalio najvišom ocjenom.

Ne samo da je bila talentirana glumica, već je imala posebno mjesto u srcima televizijskih gledatelja, osvojivši publiku svojim nastupima za Josipa Broza Tita. Početkom osamdesetih vodila je iznimno popularnu emisiju Folk parada uz Predraga Cuneta Gojkovića i Predraga Živkovića Tozovca. Ova emisija bila je u njezinom fokusu sve do dana prije nego što je s poznatim arhitektom i glazbenikom Sanjom Ilićem rodila svoje drugo dijete Andreja.

Pred kraj života, Zlata, ponosna majka i baka, utjehu je pronašla u kazalištu gdje je imala slobodu birati svoje uloge. Smatrala je da se preeksponirala te je u tom razdoblju primijetila pad kvalitete serija i filmova.