Sunčev vitamin, poznat i kao vitamin D, igra ključnu ulogu u jačanju kostiju i mišića. Od iznimne je važnosti naglasiti da nedostatak vitamina D može imati štetan utjecaj na opću dobrobit osobe, dovodeći do povećane osjetljivosti na srčane bolesti, bolesti debelog crijeva, bolesti prostate i razne druge povezane bolesti. Kada procjenjujete svoje zdravstveno stanje, važno je ne zanemariti specifične znakove koji bi potencijalno mogli ukazivati ​​na nedostatak vitamina D.

Prisutnost nedostatka vitamina D može pogoršati ili ubrzati napredovanje osteoporoze, stanja u kojem tijelo prestaje stvarati novo koštano tkivo nakon 30. godine života. Stalna nelagoda istaknuti je pokazatelj ovog nedostatka, koji također može pridonijeti mišićnom i koštanom nelagoda. Osim toga, često se javljaju osjećaji tuge.

Muče li vas često neobjašnjivi napadaji melankolije? Nije neobično da su osjećaji depresije i fluktuacije raspoloženja povezani s nedostatkom vitamina D u vašem sustavu. Na hormon serotonin, koji ima ključnu ulogu u regulaciji emocija, utječu razine vitamina D prisutne u tijelu. Brojne studije dosljedno pokazuju da pojedinci koji su izloženi većoj količini sunčeve svjetlosti imaju tendenciju doživjeti povišenu razinu radosti.

  • Istraživanja pokazuju da je održavanje odgovarajuće razine vitamina D ključno za cjelokupno zdravlje vaše usne šupljine, posebno u vezi s kroničnom bolešću desni. Prisutnost parodontitisa, dugotrajnog stanja karakteriziranog bakterijskom upalom i bolestima desni, potencijalno se može ublažiti izlaganjem sunčevoj svjetlosti. Nadalje, tema visokog krvnog tlaka, odnosno hipertenzije, postavlja pitanje mogućih posljedica nedostatka vitamina D. Studije su utvrdile korelaciju između hipertenzije i razine vitamina D u tijelu.

Osjećaj umora, pospanosti i nedostatka energije bez očitog objašnjenja može biti povezan s nedovoljnom izloženošću sunčevoj svjetlosti i neadekvatnim unosom vitamina D. Studije su ukazale na povezanost između sindroma kroničnog umora i nedostatka vitamina D, budući da nedostatak ove esencijalne hranjive tvari može pridonijeti osjećaju iscrpljenosti.

Starija populacija ima tendenciju da ovaj određeni znak bude istaknutiji. Promjene u raspoloženju mogu se promijeniti. Duboke studije otkrile su različite regije unutar mozga koje upravljaju raspoloženjem i emocijama, s receptorima posebno dizajniranim za interakciju s vitaminom D. Kao rezultat toga, uspostavljena je jaka veza između nedostatka vitamina D i pojave mentalnih bolesti, uključujući stres, anksioznost i depresiju. Prelazak praga zdrave ili optimalne težine povezan je s neadekvatnim razinama vitamina D, što također povećava vjerojatnost komplikacija povezanih s pretilošću.

Ako se borite s viškom kilograma, važno je dati prioritet dovoljnim razinama vitamina D jer on može pomoći u procesu skidanja suvišnih kilograma. U slučaju da ste doživjeli neočekivano i znatno povećanje tjelesne težine, unatoč održavanju redovite rutine vježbanja i prakticiranju kontrole porcija, vrijedi razmotriti mogućnost da bi nedostatak vitamina D mogao igrati značajnu ulogu u ovoj pojavi. Problemi vezani uz probavu mogu predstavljati dodatne prepreke na ovom putu.

Nedovoljne količine vitamina D, koji se naziva i vitaminom sunca, mogu utjecati na pravilan rad probavnog sustava. Ova bitna hranjiva tvar igra ključnu ulogu u olakšavanju učinkovite apsorpcije prehrambenih masti u probavnom sustavu. Kada su razine vitamina D neadekvatne, to može dovesti do raznih gastrointestinalnih problema, uključujući intoleranciju na gluten, upalnu bolest crijeva i Crohnovu bolest.